Diensten
Het Oncologie Netwerk Goeree-Overflakkee bestaat uit zorgverleners die in de eerstelijns zorg op Goeree-Overflakkee werkzaam zijn. Aan dit netwerk nemen fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, huidtherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers deel.
Door deze samenwerking kan er vanuit verschillende invalshoeken naar de cliënt worden gekeken. Denk hierbij aan vermoeidheid, pijn, oedeemvorming, krachtsverlies, voeding, hulpmiddelen en problemen met het leren omgaan met al deze veranderingen.
Revalidatie
Trainen na chemotherapie en/of bestraling is belangrijk. Niet alleen voor uw lichamelijke conditie, maar ook om de vervelende bijwerkingen zoals vermoeidheid, misselijkheid en pijn te verminderen.
Trainen kan in een groep of individueel, altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut.
​
Vraag bij uw zorgverzekeraar of dit voor u vergoed wordt.
Oedeemtherapie
Als uw lymfeklieren operatief zijn verwijderd of beschadigd zijn door bestraling, kan er vochtophoping (lymfoedeem) ontstaan. Het lymfestelsel kan z’n werk niet goed meer doen en voert minder vocht af.
Met oedeemtherapie wordt door milde massage het vocht weer afgevoerd. Vaak helpt het ook om oefeningen te doen en soms is een steunkous nodig.
​
Oncologiefysiotherapie
Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kankerpatiënten.
Hij/zij helpt u bij het terugkrijgen van verloren of verminderde vaardigheden, kijkt wat u nog kan of helpt u omgaan met het niet meer alle dingen kunnen doen.
​
​
​
​
​
Bekkenfysiotherapie
Master bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het hele gebied van buik, bekken en lage rug. De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben deze spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen bij zowel vrouwen als mannen voor, bij alle leeftijden.
Ergotherapie
Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving en in de samenleving.
Indien mensen (en hun mantelzorger) door (gezondheids)problemen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie nodig zijn.
Diëtist
De diëtist is de specialist op het gebied van voeding en gedrag. Bij ziekte en gezondheid. U krijgt advies op maat voor uw specifieke situatie. U kunt dus naar een diëtist als u helemaal gezond bent, maar ook wanneer u door gezondheidsproblemen uw voeding aan moet passen. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes, maag- en darmproblemen, kanker of een voedselallergie.
Maatschappelijk werk
Welk effect heeft kanker op uzelf en uw omgeving? Hoe kunt uzelf en kan uw omgeving omgaan met stress, verwerking van de aanwezigheid van ziekte en de opvoeding van uw kinderen? En hoe weer verder met het gezin of uw omgeving ná de kanker? Maatschappelijk werkers bieden u een luisterend oor én werken eventueel met u en uw omgeving aan manieren om rust te vinden in de situatie. Daarnaast kunt u ook voor praktische ondersteuning bij maatschappelijk werk terecht. Denk bijvoorbeeld aan financiële vragen.
Psycholoog
Een psycholoog behandelt mensen met een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen. Hij of zij kan een diagnose stellen en begeleidt een persoon vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis. Vaak bestaat deze behandeling uit persoonlijke gesprekken, maar soms wordt ook de omgeving van de behandelde in de therapie betrokken en is groepstherapie mogelijk.
Behandeling aan huis
Als u niet naar de praktijk kunt komen, dan is het mogelijk thuis behandeld te worden.
Hiervoor is een verwijzing van de huisarts of specialist nodig, waarbij expliciet wordt aangegeven waarom hij/zij vindt dat de behandeling aan huis noodzakelijk is.
​
​
​